Zaujímavosti o alkohole #1

Prinášame Vám týždenný prehľad zaujímavostí zo sveta alkoholu. 

  1. Najstarší alkoholický nápoj na svete

Najstarším alkoholickým nápojom na svete je pivo, ktorého vznik sa datuje až do obdobia 9500 pred Kristom. Pivo bolo veľmi obľúbené v starovekom Egypte a Mezopotámii, kde sa vyrábalo z jačmeňa a pšenice. V niektorých kultúrach sa považovalo za dar od bohov a bolo súčasťou rôznych obradov a slávností.

  1. Alkohol ako liek

V stredoveku sa alkohol používal ako liek na rôzne choroby a neduhy. Napríklad víno sa často miešalo s bylinkami a korením, aby sa zvýšil jeho liečivý účinok. Alkohol sa tiež používal na dezinfekciu rán a na zmiernenie bolesti.

  1. Prohibícia

Prohibícia bola obdobie v histórii Spojených štátov amerických (1920 - 1933), keď bola výroba, predaj a konzumácia alkoholu nelegálna. Tento zákaz viedol k rozvoju organizovaného zločinu, čierneho trhu s alkoholom a vzniku tzv. "speakeasy" barov, kde sa alkohol tajne podával.

  1. Alkohol a teplota tela

Hoci sa často hovorí, že alkohol zahrieva telo, pravda je opačná. Alkohol rozširuje krvné cievy, čím spôsobuje dočasný pocit tepla, ale zároveň znižuje schopnosť tela udržiavať svoju vnútornú teplotu. Preto je konzumácia alkoholu v chladnom počasí nebezpečná.

  1. Šampanské

Šampanské je druh šumivého vína, ktoré pochádza z francúzskeho regiónu Champagne. Tento nápoj sa stal symbolom luxusu a osláv vďaka svojej jedinečnej metóde výroby a obmedzenému množstvu produkcie.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz