Zacapa XO: Zažite rozdiel medzi bežným rumom a luxusnou skúsenosťou #2

Predstavte si, ako sa v tajomných hlbinách guatemalských tropických lesov rodí nápoj tak vzácny a jedinečný, že by mohol byť pokladom samotného kapitána Jacka Sparrowa. Ron Zacapa XO, majstrovské dielo destilátov, je stvorený z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrovej trstiny, ktorý mu dodáva nezameniteľnú esenciu a zamatovú jemnosť. Pripojte sa k nám na fascinujúcu cestu za objavovaním tohto rumu, ktorý vás prevedie svetom exotiku, luxusu a nezabudnuteľných zážitkov.

História

História značky Zacapa siaha až do vzdialeného roku 1976, kedy bola vytvorená na počesť storočnice založenia malebného mesta s rovnakým názvom. Toto mesto, známe svojou bohatou históriou a jedinečnými tradíciami, sa rozprestiera približne 100 km od hlavného mesta Guatemaly.

Zaujímavosťou je, že názov Zacapa má hlboké korene v domorodých jazykoch a skrýva v sebe poetický význam „na rieke trávy“. Práve tento názov odráža nielen polohu destilérky obklopenej prírodnými krásami, ale aj ducha značky – spojenie s prírodou a rešpekt k dedičstvu predkov.

Tak ako samotné mesto Zacapa, aj destilérka sa môže pochváliť dlhoročnou tradíciou a majstrovským remeslom pri výrobe svojich špičkových produktov. Je to miesto, kde sa snúbi umenie so všednosťou a kde každá kvapka rumu nesie odkaz minulosti pre budúce generácie.

Zacapa XO

Pri tvorbe tohto ohromujúceho rumu sú použité len tie najstarostlivejšie vybrané klenoty z bohatej zbierky 25 ročných vzácnych rumov. Tieto lahodné kvapky sú potom viac ako rok miešané, aby bola dosiahnutá perfektná rovnováha v zložení vône a chuti.

Avšak toto je len začiatok príbehu tohto rumu. Jeho tajomstvo spočíva v procese dozrievania, ktorý sa odohráva v robustných sudoch americkej whisky a sherry vína Pedro Ximénez. Tieto sudy mu poskytujú bohatú aróm a hĺbku.

Svoju cestu zakončí vo francúzskych dubových sudoch, ktoré kedysi uchovávali vznešený koňak. Táto posledná etapa mu pridáva jemnú nótu elegancie a luxusu, ktorá z neho robí skutočné umelecké dielo medzi rumami.

Chuť a vôňa

 

Rum Zacapa XO má bohatý a komplexný chuťový profil, ktorý zahŕňa nasledujúce aspekty:

  1. Vôňa: Rum má výraznú arómu, ktorá zahŕňa tóny karamelu, vanilky, čokolády, dubu a sušeného ovocia. Taktiež možno cítiť jemné korenisté tóny a sladkosť melasy.
  2. Chuť: V chuti nájdete zmes hlbokých a bohatých tónov ako sú hrozienka, marhule, med, karamel, vanilka a čokoláda. Tiež sa objavujú jemné korenisté nuansy (škorica, muškátový oriešok) spolu so stopami dubu a tabaku.
  3. Dochuť: Rum má dlhotrvajúcu dochuť s hladkým zakončením. Cítiť spálený karamel, čokoládu a sušené ovocie spolu s jemnými drevnatými tónmi.

Ocenenia

Zacapa XO je prestížny rum, ktorý získal niekoľko ocenení a uznaní na medzinárodnej úrovni. Niektoré z nich zahŕňajú:

  • International Rum Conference Madrid 2017 - Zlatá medaila
  • International Sugar Cane Spirits Tasting Competition 2016 - Zlatá medaila
  • International Rum Conference Madrid 2016 - Zlatá medaila
  • The Rum Masters (The Spirits Business) 2015 – Zlatá medaila
  • Beverage Testing Institute 2013 - Zlatá medaila (93 bodov)

Toto sú len niektoré z ocenení, ktoré tento výnimočný rum získal počas rokov svojej existencie.

Záver

Či už si ho chcete vychutnať sami alebo ho darovať blízkej osobe, Zacapa XO bude určite potešením pre každého milovníka rumu. Vyskúšajte tento unikátny rum a doprajte si nevšedný zážitok plný histórie a tradície, pretože Zacapa XO je skutočný poklad latinskej Ameriky a symbol nekonečného pôžitku.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz